VOOR 17:00 BESTELD, MORGEN IN HUIS | GRATIS VERZENDING*
Land:

Met je smartphone inchecken bij het OV

Met je smartphone inchecken bij het OV

Inchecken binnenkort mogelijk met je smartphone dankzij Smart-OV

 

In samenwerking met Vodafone en KPN zijn de ov-bedrijven een test aangegaan waarin 200 reizigers het mobiel in- en uitchecken mogen proberen. Speciaal hiervoor hebben zij een speciale NFC simkaart ontvangen waarop een OV-chip is geïnstalleerd.  De test zal tot 29 februari 2016 duren, daarna wordt gekeken hoe verder gegaan wordt.

Deze manier van reizen wordt sinds 2010 al gebruikt in Duitsland onder de naam ‘Touch&Travel’.

 

De manier van reizen werkt als volgt: op de smartphone wordt een specifieke applicatie geïnstalleerd. Het in- en uitchecken werkt zoals je gewend bent, alleen houd je nu je smartphone bij het incheckpaaltje. De applicatie is zo ontwikkeld dat het scherm niet ingeschakeld hoeft te zijn om in of uit te checken. Als het in- of uitchecken geslaagd is, krijg je een notificatie op je telefoon. Zo weet je altijd of het gelukt is. Daarnaast biedt de applicatie de mogelijkheid om je saldo te bekijken. Bij een controle scant de conducteur de achterkant van je smartphone in plaats van je ov-chipkaart. De ritprijs wordt niet direct afgeschreven maar via een automatische incasso.

Ook zou de applicatie een melding geven wanneer je bijna bij je eindpunt bent, op deze manier vergeet je niet uit te checken.

 

Op dit moment worden van deze manier van inchecken nog twee nadelen gezien, namelijk: de veiligheid (hackers) en de accu van je smartphone.

Volgens Pedro Peters van RET is de veiligheid niet iets waar je je zorgen om hoeft te maken. Zijn vertrouwen is zo groot dat hij hackers uitdaagt de Smart-OV te kraken.

 

Wanneer je smartphone uitvalt, zit er nog een paar procent spanning in de batterij. Voor een NFC-antenne is dit genoeg. Wanneer deze spanning ook weg is, werkt de NFC-tag echter niet meer.

Hier moet dan ook nog een oplossing voor komen.

 

De applicatie is voor alsnog alleen geschikt voor Android-gebruikers. Hoewel iPhone een NFC-tag in de iPhone 6 heeft geplaatst, kan deze alleen nog door Apple worden gebruikt. Ook Blackberry’s en Windowsphones zijn (nog) niet geschikt. 

 

Reacties

Wees de eerste om te reageren...

Laat een reactie achter
* Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.
* Verplichte velden

Over ons

Contact

  • Patronaatstraat 23
  • klantenservice@batts.nl

Mijn accountInloggen   Registreren

Nieuwsbrief
Abonneer   Privacy Policy

Facebook

← Keer terug naar de backoffice    Deze winkel is in aanbouw. Eventueel geplaatste orders zullen niet worden gehonoreerd of verwerkt. Hide